Zrób to sam: świąteczne aniołki Justyna 17 grudnia 2013 święta 5048 Nadchodzi czas świąt. W sklepach roi się od pięknych ozdób. Nie musimy jednak ich kupować, gdyż równie piękne będą wtedy, gdy stworzymy je sami. Jedną z takich ozdób jest aniołek świąteczny wykonywany najczęściej z masy solnej lub papieru. Jak go zrobić? Świąteczne aniołki z masy solnej Najpiękniejsze aniołki świąteczne wychodzą z masy solnej. Okazują się nie tylko świetną ozdobą do domu, na choinkę, ale także jako prezent dla bliskiej osoby. Przygotowujemy masę solną dodając taką samą ilość soli i mąki oraz troszkę ciepłej wody. Jeśli posiadamy w domu możemy dodać również troszkę kleju do tapet. Następnie rozwałkowujemy ciasto. Najpierw wycinamy anielskie skrzydła. Najprościej za pomocą szklanki. Wycięte koło przecinamy na pół i gotowe! Dla ozdoby warto naciąć brzegi skrzydeł oraz zrobić na ich środku dziurkę aby łatwo móc zawiesić ozdobę. Następnie wycinamy trójkąty – i dół możemy ozdobić, gdyż posłużą one jako sukienki. Kolejnym krokiem będą główki naszych aniołków, robimy kuleczki z masy i przyklejamy je do reszty za pomocą zwilżenia wodą trójkątów. Później tworzymy nitki – takie jak do makaronu. Z nich wykonamy włosy, dlatego należy je przykleić do zwilżonych wodą główek. Warto sukienki przyozdobić – wycinając serduszko, gwiazdkę lub inny motyw. Następnie po prostu pieczemy je w piekarniku obserwując. Kiedy zbrązowieją musimy je przełożyć na druga stronę. Przez zrobioną wcześniej dziurkę przeciągnijmy nitkę lub cienką wstążkę i gotowe! Wykonanie takich aniołków to świetna zabawa, zatem powodzenia! Czytaj więcej Jakie dekoracje świąteczne znajdziemy obecnie w sklepach? Zostaw odpowiedź Anuluj OdpowiedźTwój e-mail nie zostanie opublikowanyKomentarzImię* Email* Strona WWW Zapamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Podaj wynik (liczba):dwadzieścia − jedenaście = Δ