Kuchenka mikrofalowa to urządzenie bardzo potrzebne w kuchni. Można w nim śmiało grillować,gotować, odgrzewać i rozmrażać posiłki. Wiele osób twierdzi, że fale elektromagnetyczne wytwarzane przez ten sprzęt są szkodliwe. To bardzo mylne twierdzenie, ponieważ wedle badań przeprowadzonych przez naukowców wynika, że budowa kuchenki chroni posiłki przed szkodliwym działaniem fal.

Specjalna siatka umiejscowiona na drzwiczkach mikrofali zapobiega przenikaniu fal na zewnątrz. Do najważniejszych zasad użytkowania tego sprzętu  jest wiedza na temat tego jakich naczyń należy używać w czasie korzystania z mikrofali. Metalowe rzeczy lub posrebrzane, albo pozłacane działają szkodliwie na sprzęt.

kuchenka mikrofalowa

 

Jakie parametry ma posiadać urządzenie

Przed zakupem odpowiedniej mikrofalówki trzeba się zastanowić jakie funkcje powinna posiadać, ile osób będzie z niej korzystać oraz czy ma być do zabudowy, czy wolnostojąca. Jeśli chodzi o modelewolnostojące to sprawdzają się w małych kuchniach. Można je ustawiać tam gdzie tylko jest na nie miejsce. Przy zabudowie taka  kuchenka mikrofalowa staje się zintegrowaną częścią wyposażenia. W tym przypadku przed zakupem musimy znać już jej parametry, by idealnie wpasowała się w szafkę do zabudowy. Zaletą zabudowy jest możliwość ustawienia mikrofali na odpowiedniej dla siebie wysokości. Rynek dostarcza wielu pojemności, mamy mikrofalówki od  15l pojemności, aż do 40 l. Te największe modele sprawdzają się zazwyczaj wtedy, gdy urządzenie ma zastąpić po części piekarnik. Kiedy rodzina jest liczna i jest miejsce w kuchni to należy zakupić większe urządzenie, gdzie talerz obrotowy pomieści większe porcje. W mniejszych modelach do 20 l talerz obrotowy ma ok 25 cm średnicy.

kuchenka w kuchni

 

 

Moc

W przygotowaniu posiłków najważniejszy jest czas i dlatego moc mikrofal jest tu bardzo ważna. Im wyższą mocą operuje urządzenie tym szybciej przygotowuje potrawę, rozmraża jedzenie, grilluje, gotuje itp. Oczywiście należy zdawać sobie sprawę z tego, że każdy rodzaj jedzenia ma swoją optymalną temperaturę przyrządzania. Im potrawa delikatniejszy tym niższa moc będzie tu niezbędna. Najczęściej spotykane są mikrofale o mocy 900-1100 W. Te o mniejszej mocy zużywają dużo energii, lecz jeśli są używane sporadycznie i mają być tymczasowym rozwiązaniem to sprawdzą się doskonale.

Funkcje potrzebne w kuchni

Funkcje są bardzo różnorodne. Przy ich wyborze trzeba określić , które będą najczęściej wykorzystywane. Jeśli w domu jest parowar, a piekarnik posiada funkcje grilla i termoobiegu to można już wykluczyć takie funkcje jako niezbędne w mikrofali. Najczęściej mikrofala jest wykorzystywana do podgrzewania potraw, kiedy rodzina spożywa posiłki o różnych porach. Rozmrażanie posiadają już wszystkie modele. Najlepszy sprzęt jest w stanie rozmrozić ok 1 kg mięsa w 3 minuty. Dla miłośników pizzy, frytek i zapiekanek doskonała będzie funkcja crisp, która opieka na chrupko jedzenie.

 

 

Obsługa

Systemy funkcjonujące w kuchenkach mikrofalowych są bardzo zaawansowane. Te z wyższym przedziałem cenowym, dzięki czujnikom wagi są w stanie same dobrać optymalna temperaturę. Drugi rodzaj montowany przy średniej klasy urządzeniach opiera się na przyciskach, poprzez które wybieramy wagę, rodzaj żywności i mikrofala sama podejmuje decyzje co do temperatury. Następny system opiera się na naszym intuicyjnym działaniu, ponieważ samemu trzeba wybrać moc i określić czas przyrządzania potrawy.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany

eighteen − twelve =