Niezbędne urządzenia do kawiarni – w co trzeba się zaopatrzyć? redakcja 26 sierpnia 2021 aranżacje, blog, style 1065 Spis treści Toggle Jak wybierać urządzenia do gastronomii?Ekspres do kawy – najważniejszy sprzęt każdej kawiarniAkcesoria do kawiarni – o których musisz pamiętać?Kawiarnia z cukiernią – jakie przyrządy będą najlepsze? Chcesz otworzyć kawiarnię lub cukiernię i zastanawiasz się, jakich urządzeń i akcesoriów gastronomicznych będziesz potrzebować? Podpowiadamy, jak wyposażyć nowoczesny lokal tego typu. Jak wybierać urządzenia do gastronomii? Wszystkie produkty powinny być atestowane i spełniać rygorystyczne normy, na podstawie których dopuszcza się je do kontaktu z żywnością. Lodówki powinny więc zapewniać wymagane dla poszczególnych produktów temperatury, a pojemniki do przechowywania być wykonane z bezpiecznych materiałów, które nie wpływają na jakość produktów. Oprócz bezpieczeństwa bardzo ważnym aspektem jest funkcjonalność urządzeń – muszą gwarantować płynną pracę nawet przy bardzo dużym obłożeniu lokalu, a także umożliwiać komfortowe, efektywne wykonywanie obowiązków przez obsługę. Wybierając potrzebne sprzęty, warto zwrócić uwagę, czy będą odporne na uszkodzenia i łatwe w czyszczeniu. Niezawodnym materiałem jest stal nierdzewna, która nie zbiera zabrudzeń i wygląda estetycznie przez wiele lat. Ekspres do kawy – najważniejszy sprzęt każdej kawiarni Kupując ekspres, trzeba kierować się przede wszystkim jakością. Tylko profesjonalny ekspres do kawy gastronomiczny jest w stanie zapewnić oczekiwany smak serwowanych kaw, a także odpowiednie tempo ich przygotowywania. Urządzenie powinno być dostosowane do wielkości lokalu oraz jego specyfiki. Jeśli Twoją kawiarnię odwiedza wielu gości, wybierz duży ekspres z dwoma stanowiskami (pozwala na przygotowywanie nawet 4 kaw jednocześnie). Specjalna półka w górnej części urządzenia umożliwia przechowywanie filiżanek i kubków, a także delikatnie je podgrzewa, co pozwala dłużej utrzymać pożądaną temperaturę serwowanej kawy. Dla mniejszych kawiarni dobrym rozwiązaniem może okazać się ekspres jednokolbowy, który zmieści się nawet w najbardziej kompaktowym lokalu, zachowując przy tym wysoką jakość przygotowywanych kaw. Czytaj więcej Czym charakteryzuje się styl Art déco?Kupując ekspres, zwróć uwagę czy zapewnia regulację grubości ziaren i temperatury serwowanej kawy, czy posiada moduły spieniające mleko oraz praktyczną ruchomą wylewkę. Upewnij się, że podatne na zabrudzenia elementy ekspresu można wyjąć, a dzięki temu łatwo umyć pod bieżącą wodą. Akcesoria do kawiarni – o których musisz pamiętać? Sprawne serwowanie różnych rodzajów kaw wymaga także drobnych, jednak bardzo istotnych akcesoriów. Należy pamiętać o tamperze, czyli narzędziu do ubijania nasypanej do kolby kawy. Na rynku dostępne są różne modele tych przyrządów – warto wybierać produkty ze stali nierdzewnej oraz wykończeniem z aluminium lub wysokiej jakości tworzyw sztucznych. Przydatna jest także funkcja regulacji wysokości rączki. Aby temper był zawsze pod ręką, najlepiej kupić praktyczną stację tampingową lub estetyczną matę. Warto zaopatrzyć się także w profesjonalną lodówkę ma mleko. Pozwala szybko schłodzić produkt, a także utrzymać regulowaną przepisami HACCP temperaturę (max. 4°C). Nowoczesne modele są wyposażone w termometr cyfrowy oraz wygodny wyświetlacz temperatury. Karton z mlekiem można połączyć z ekspresem przez zastosowanie specjalnego wężyka. Kawiarnia z cukiernią – jakie przyrządy będą najlepsze? W lokalu, który serwuje słodkie kawy oraz desery niezbędna będzie maszyna do bitej śmietany lub jej tańsza alternatywa – praktyczny syfon, który można przechowywać w lodówce. Śmietana w syfonie gastronomicznym ubijana się „automatycznie” dzięki zastosowaniu specjalnych nabojów z podtlenkiem azotu. Trzeba jednak pamiętać, że syfon sprawdzi się tylko wtedy, gdy napoje i desery z bitą śmietaną serwujemy sporadycznie. W lokalach z dużym obłożeniem profesjonalna maszyna do bitej śmietany może okazać się niezbędna. Kawiarnia i cukiernia nie obejdzie się również bez szeregu innych akcesoriów gastronomicznych, takich jak: profesjonalne porcjonery, gałkownice do lodów, ekspozytory, patery do prezentowania deserów, znaczniki do równego krojenia tortów lub do ciast wypiekanych na planie prostokąta, roboty, miksery, rózgi do ubijania, urządzenia do podgrzewania czekolady lub wyrabiania lodów. Czytaj więcej Kolorowa Polska – Dekoral FashionWażną grupą produktów są także narzędzia cukiernicze do dekoracji. W tej grupie produktów znajdują się między innymi rękawy do dekorowania, rolki tnące do ciast, skrobki cukiernicze, czy pistolety do kremów. Zostaw odpowiedź Anuluj OdpowiedźTwój e-mail nie zostanie opublikowanyKomentarzImię* Email* Strona WWW Zapisz moje dane, adres e-mail i witrynę w przeglądarce aby wypełnić dane podczas pisania kolejnych komentarzy. Podaj wynik (liczba):siedemnaście − trzynaście = Δ