Nadchodzi czas świąt. W sklepach roi się od pięknych ozdób. Nie musimy jednak ich kupować, gdyż równie piękne będą wtedy, gdy stworzymy je sami. Jedną z takich ozdób jest aniołek świąteczny wykonywany najczęściej z masy solnej lub papieru. Jak go zrobić?

Najpiękniejsze aniołki świąteczne wychodzą z masy solnej. Okazują się nie tylko świetną ozdobą do domu, na choinkę, ale także jako prezent dla bliskiej osoby.

  1. Przygotowujemy masę solną dodając taką samą ilość soli i mąki oraz troszkę ciepłej wody. Jeśli posiadamy w domu możemy dodać również troszkę kleju do tapet. Następnie rozwałkowujemy ciasto.
  2. Najpierw wycinamy anielskie skrzydła. Najprościej za pomocą szklanki. Wycięte koło przecinamy na pół i gotowe!
  3. Dla ozdoby warto naciąć brzegi skrzydeł oraz zrobić na ich środku dziurkę aby łatwo móc zawiesić ozdobę.
  4. Następnie wycinamy trójkąty – i dół możemy ozdobić, gdyż posłużą one jako sukienki.
  5. Kolejnym krokiem będą główki naszych aniołków, robimy kuleczki z masy i przyklejamy je do reszty za pomocą zwilżenia wodą trójkątów.
  6. Później tworzymy nitki – takie jak do makaronu. Z nich wykonamy włosy, dlatego  należy je przykleić do zwilżonych wodą główek.
  7. Warto sukienki przyozdobić – wycinając serduszko, gwiazdkę lub inny motyw.
  8. Następnie po prostu pieczemy je w piekarniku obserwując. Kiedy zbrązowieją musimy je przełożyć na druga stronę.
  9. Przez zrobioną wcześniej dziurkę przeciągnijmy nitkę lub cienką wstążkę i gotowe!

Wykonanie takich aniołków to świetna zabawa, zatem powodzenia!

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany

11 − 4 =